Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Een opkomend en populair supplement is de stof resveratrol. Maar wat is dit nu precies? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van deze stof, waar zo veel mensen enthousiast over zijn. Je ontdekt wat resveratrol is, wat het kan doen voor je gezondheid en de verschillende manieren waarop je deze stof binnenkrijgt.
Resveratrol is een zogenaamde polyfenol. Polyfenolen zijn een grote groep natuurlijke antioxidanten die veel te vinden zijn in planten. Planten maken polyfenolen aan om zichzelf tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen, zoals schimmels, uv-straling en beschadiging. Antioxidanten worden door je lichaam ingezet ter bescherming tegen vrije radicalen*.
De kans is groot dat je resveratrol via je voeding binnenkrijgt. Je vindt het namelijk terug in allerlei voedingsmiddelen, zoals in de schil van druiven, blauwe bessen, appels en pruimen. Ook zit het in olijven, tomaat, noten en pinda’s, cacao en soja. Zelfs als je rode wijn drinkt krijg je resveratrol binnen.
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring van de EFSA.
Resveratrol heeft een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart*. Resveratrol is niet alleen goed voor het hart*, het heeft ook een gunstige invloed op de bloedvaten*. Het helpt namelijk bij het behoud van een goede conditie van de bloedvaten*.
Naast dat je resveratrol via je voeding binnenkrijgt, kun je ook overwegen resveratrol supplementen te nemen als ondersteuning op een gezonde levensstijl. Deze supplementen worden zowel natuurlijk als synthetisch gemaakt. Bij natuurlijke resveratrol supplementen wordt de stof gewonnen uit planten, zoals bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring van de EFSA.
Resveratrol is een bijzondere polyfenol, maar het staat niet los van uitdagingen. De beperkte biologische beschikbaarheid is bijvoorbeeld zo’n soort uitdaging. De snelle afbraak en uitscheiding van resveratrol in het lichaam zorgen ervoor dat de concentraties van resveratrol in je bloed laag blijven. Daarnaast kunnen hoge doseringen leiden tot o.a. maagklachten.
Toch mogen de uitdagingen de potentie van deze krachtige polyfenol niet wegcijferen. Er zal meer onderzoek nodig zijn naar de juiste werking en dosering van resveratrol. Maar dat neemt niet weg dat de positieve bijdrage aan een normale werking van het hart* en de gunstige invloed op de bloedvaten* bijzondere eigenschappen zijn. Voor resveratrol geldt dat er meer onderzoek nodig is om gezondheidsvoordelen officieel te bevestigen.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring van de EFSA.
Ben je benieuwd naar resveratrol? Hier lees je antwoorden op veelgestelde vragen over deze interessante stof.
Er is op dit moment weinig bekend over het gebruik van resveratrol op de lange termijn. Hier is simpelweg meer onderzoek voor nodig. In het algemeen kan een lage dosering van resveratrol als veilig worden beschouwd. Het zit namelijk ook in de schil van druiven, blauwe bessen en pinda’s. Het wordt met name een grijs gebied wanneer de doseringen hoger zijn, zoals bij de resveratrol supplementen.
Mensen met bloedstollingsproblemen, hormonale aandoeningen, zwangere en borstvoedende vrouwen, mensen met leverproblemen en kinderen kunnen resveratrol beter niet gebruiken. Daarnaast is het ook niet aan te bevelen voor mensen met een allergie voor druiven of wijn.
Resveratrol is een polyfenol dat voorkomt in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, zoals rode druiven, rode wijn, bosbessen, cranberry’s, pinda’s en cacaobonen. De hoeveelheid resveratrol in voedingsmiddelen verschilt. Het is namelijk afhankelijk van factoren als groeiomstandigheden en de verwerking van de plant.