Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Liefhebbers van rode bieten opgelet! (En wie bieten niet lekker vindt ook). Wij hebben dé manier gevonden om bieten (nog) lekkerder te maken. Het geheim? De bieten roosteren in de oven, zodat ze lekker zoet worden. Daarna kun je met een handjevol andere ingrediënten een knaller van een salade maken. Waar wacht je nog op? Dit is de simpelste en lekkerste rode bietensalade!
Het zal niemand verbazen dat rode bieten, ook wel kroten genoemd, een hoofdrol hebben in dit recept. De rode biet is een wortelgewas met een prachtige, roze tot donkerpaarse kleur. Ze hebben oorspronkelijk een aardse smaak, maar die verdwijnt zodra bieten worden geroosterd. In deze salade smaken de bieten dus niet naar aarde, maar zijn ze heerlijk zoet van smaak.
Eventueel kunnen de rode bieten worden vervangen door gele bieten of chioggabieten.
Goede olijfolie is zeer geschikt om bieten op smaak te brengen. Deze rode bietensalade bevat een dressing op basis van extra vergine olijfolie. Naast het versterken van de smaak, geeft dit de salade met biet een aangename, zachte textuur en voegt het gezonde, onverzadigde vetten toe.
Iets anders gebruiken dan extra vergine olijfolie? Kies voor een koudgeperste olie met een milde of neutrale smaak, zoals avocado-olie.
Ahornsiroop (ook wel maple syrup) is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit het sap van de esdoorn. Het heeft een rijke, karamelachtige smaak en bevat verschillende mineralen. Erg lekker in een dressing voor een bietensalade!
Wil je ahornsiroop vervangen? Je kunt de dressing ook maken met honing of agavesiroop.
Rode bieten en sinaasappel vormen een geweldige smaakcombinatie. Vers sinaasappelsap vult de zoete smaak van de bieten perfect aan én zorgt voor een frisse balans in de salade.
Vers sinaasappelsap is perfect voor deze bietensalade, maar sap uit een pak is eventueel ook een optie.
Citroensap heeft een fris zuurtje dat zorgt voor een uitgebalanceerd geheel. Daarnaast helpt het zuur om de kleuren van de salade helder te houden. Handig als je bietensalade van tevoren wilt maken!
Geen citroensap in huis? Vervang het dan 1-op-1 met appelazijn of witte wijnazijn.
Dukkah, een kruidige topping op basis van noten, zaden en specerijen, geeft gerechten extra bite en een unieke smaakbeleving. Simpelweg hét ingrediënt dat deze koude bietensalade helemaal af maakt!
Dukkah vervangen? Probeer deze salade dan eens met furikake. Niet helemaal hetzelfde, maar ook erg lekker! Zelf dukkah maken kan natuurlijk ook.
Hüttenkäse combineren met bieten? Jazeker! Deze lichte, jonge kaas is rijk aan eiwitten en combineert verrassend goed met de zachte structuur van bietjes. Het maakt de salade niet alleen extra lekker, maar ook voedzaam en eiwitrijk.
Hüttenkäse vervangen? Gebruik dan feta, of maak deze bietensalade met geitenkaas in plaats van Hüttenkäse.
Deze rode bietensalade maken is heel makkelijk! Begin met het schoonmaken van de rode bieten. Was ze grondig onder een stromende kraan en snijd eventueel het loof eraf.. Droog de bieten met keukenpapier en wikkel ze individueel in aluminiumfolie. Zet de oven aan op 200 graden Celsius (180 graden hetelucht) en rooster de bieten 30 tot 40 minuten, of totdat je er met een vork in kunt prikken, maar ze nog enigszins een bite hebben. Laat de geroosterde rode bieten daarna volledig afkoelen.
Zet een schaaltje klaar en pers daarboven de halve citroen en de halve sinaasappel uit. Schenk de olijfolie en de ahornsiroop erbij en klop het geheel tot een dressing. Voeg tot slot zwarte peper naar smaak toe.
Pel de afgekoelde rode bieten (tip: trek keukenhandschoenen aan om te voorkomen dat je handen roze kleuren) en snijd ze in parten.
Schenk de dressing over de bieten en meng het geheel goed door elkaar. Lepel vervolgens de Hüttenkäse op de bieten en maak de salade af met dukkah.
Ooit gehoord dat rode bieten goed zijn? Dat komt omdat rode bieten veel voedingsstoffen bevatten. Bieten zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B6 en vitamine C. Ook zijn ze een belangrijke bron van kalium, mangaan, ijzer en magnesium. Maar, er is meer. Rode bieten zitten ook nog eens vol vezels, antioxidanten en nitraat. Dit pakket aan stofjes maakt dat bieten voor verschillende functies in het lichaam goed zijn. Zo draagt vitamine B6 bij tot een normale vorming van rode bloedcellen* en is goed bij vermoeidheid en moeheid*. Kalium is goed voor de bloeddruk*, heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel* en is goed voor de spieren*. Magnesium activeert je natuurlijke energie in het lichaam* en draagt bij tot een goede elektrolytenbalans*. Al met al niet verrassend dat sommige duursporters bietensap drinken.
Deze rode bietensalade is fantastisch als lunch, maar je kunt het ook als bijgerecht eten. Vis, zoals zalm of forel, combineert perfect bij deze bietensalade.
Het is belangrijk om te weten dat deze salade met rode biet het lekkerst is als je hem direct na het bereiden eet. Wil je de salade toch bewaren, bijvoorbeeld omdat je restjes over hebt? Bewaar deze dan maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Japanse salade met garnalen en avocado
Herfstige quinoa salade
3 Orzo salade recepten
*Claim goedgekeurd door de Gezondheidsraad