Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
In Italië wordt het al eeuwenlang gegeten en in Nederland staat het op de kaart van de betere Italiaanse restaurants: polenta. Heb jij altijd al zelf polenta willen maken? Dat kan! Met biologisch maïsmeel en maïsgriesmeel helpen wij je naar de lekkerste polenta gerechten. Lees meer...
Polenta is een Noord-Italiaans gerecht dat is gemaakt van fijn of grof gemalen maïs (ook wel maïsmeel of maïsgriesmeel genoemd). Van oudsher werd polenta gegeten door de armen; maïsgriesmeel was erg goedkoop en toch voedzaam. Het maken van polenta is een tijdrovende klus: polenta koken duurt zo’n 50 minuten en continu roeren is een vereiste. Gelukkig is er tegenwoordig ook voorgekookt maïsmeel verkrijgbaar. Hiermee kun je binnen 5 minuten instant polenta maken. Ideaal als je trek hebt in polenta, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Goed om te weten: maïsmeel (en dus ook polenta) is glutenvrij en kan daarom veilig worden gegeten door mensen met coeliakie.
Grofweg kun je polenta op twee verschillende manieren maken: zachte polenta en harde polenta. Waar maïsmeel de basis vormt voor een smeuïge polenta, geeft maïsgriesmeel stevigheid en een ‘bite’ aan het gerecht. Stevige polenta kun je na het afkoelen verwerken tot verschillende polenta gerechten, zoals gebakken polenta en polenta friet. Ongeacht de manier waarop je polenta maakt, is het van groot belang om het goed op smaak te brengen. Polenta op smaak brengen doe je bijvoorbeeld met bouillon, peper, zout, kruiden en specerijen, boter, olijfolie en kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos! Mocht je geen inspiratie hebben om polenta op smaak te brengen? Dan kan een mix voor instant polenta met toegevoegde kruiden uitkomst bieden.
Wil je polenta maken op de traditionele manier? Gebruik dan 200 gram maïsmeel op 1 liter water, melk of bouillon. Blijft continu roeren totdat de polenta gaar is, ongeveer 45 minuten. Proef en breng de polenta vervolgens op smaak met met boter, Parmezaanse kaas, peper, zout en je favoriete kruiden en specerijen. Klaar is je zachte polenta; een bijgerecht waarmee je van de warme maaltijd echt iets speciaals maakt!
Zin in polenta frietjes? Voor gebakken polenta of polenta friet moet je eerst harde polenta maken. Gebruik voor harde polenta 300 gram maïsgriesmeel op 1 liter water, melk of bouillon. Giet na 45 minuten koken de polenta in een ingevet bakblik of ovenschaal en laat de polenta volledig afkoelen. Snijd de afgekoelde polenta in een gewenste vorm en bak deze in plantaardige olie. Harde polenta bakken kan in de oven, pan, frituurpan en grillplaat. En heb je een hetelucht friteuse tot je beschikking? De airfryer transformeert harde polenta tot héle krokante polenta!
Polenta eten kan op veel manieren: polenta pap, polenta puree, polenta friet, gebakken polenta en polenta cake. In welke vorm je polenta ook eet, polenta is een heerlijk bijgerecht. Maar wat eet je bij polenta? Net als aardappelpuree, is zachte polenta puree heerlijk met stoofvlees, ragout en rijke sauzen. Bij gebakken polenta mogen een lekker stukje vlees, vis of vleesvervanger en groenten niet ontbreken. En polenta friet combineert natuurlijk heel goed met een sappige (vegetarische) burger, een salade en mayonaise.
Sta je te popelen om thuis de lekkerste polenta gerechten te maken? Met biologisch maïsmeel, maïsgriesmeel of een mix voor instant polenta wordt het gegarandeerd een succes! Je vindt het allemaal in de webshop van Superfoodstore. En bestel je vandaag vóór 21:00 uur? Dan wordt je bestelling vandaag nog verzonden!
Categorieën: